Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Καταγραφή& Προβολή Εκκλησιαστικών Μνημείων

Σπερχειάδα  4 Μαρτίου 201                                                          Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο

                                                     
                                 
                                                                ΕΙΣΗΓΗΣΗ


Την Άνοιξη του 2009 είχα εισηγηθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε, την καταγραφή και ηλεκτρονική καταχώρηση των ναών της περιοχής του τ. Δήμου Σπερχειάδας.
Στην προσπάθειά μας, βρήκαμε σύμμαχο τον Προϊστάμενο της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Κακκαβά, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και διέθεσε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, με επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Αλεξία Υφαντή, καθώς ήταν στους στόχους τους μακροπρόθεσμα να πραγματοποιήσουν συστηματική καταγραφή όλων των μνημείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.
Καταγράφηκε η αρχιτεκτονική των ναών, ο ζωγραφικός και ο γλυπτός τους διάκοσμος, όπως διαμορφώθηκε και σώζεται ως σήμερα, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, αλλά και σε συνάφεια με τις επιρροές και άλλες, γειτονικές ή όχι, περιοχές (Ήπειρο, Θεσσαλία) ή μεγάλα αστικά κέντρα (Λαμία, Καρπενήσι).
Τα σπουδαία για την ευρύτερη περιοχή αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, που διοργανώθηκε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Νοέμβριο του 2010, με τίτλο στην εισαγωγή: «Γεώργιος Κακαβάς–Νικόλαος Κύρκος–Αλεξία Υφαντή: Η εκκλησιαστική τέχνη στην περιοχή της Σπερχειάδος, από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους έως την περίοδο του Μεσοπολέμου (1830-1940)».

Επιβάλλεται και προτείνω:

·                     Να πραγματοποιηθεί Ημερίδα στη Σπερχειάδα, με θέμα «Τα Μνημεία και η Τέχνη τους». Πιστεύω ότι ήρθε η σειρά των κατοίκων της περιοχής του Νέου Καλλικράτειου Δήμου, να πληροφορηθούν με λόγια και εικόνες, την ένδοξη πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά μας.

·                     Να συνεχιστεί η συνεργασία με την 24η Ε.Β.Α.: α) για την καταγραφή και των άλλων εκκλησιαστικών μνημείων όλων των συνεννούμενων Ο.Τ.Α. που απαρτίζουν το νέο Καλλικράτειο Δήμο Μακρακώμης, για να διευρύνουμε τη γνώση μας για την εξέλιξη της ναοδομίας και  τέχνης αυτής της περιόδου, β) για τη δημιουργία Λευκώματος, με όλα τα ήδη καταγεγραμμένα μνημεία, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ακαδημία Αθηνών, στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, σε Σχολικές Βιβλιοθήκες και να προσφέρεται, σε ειδικές περιπτώσεις, ως αναμνηστικό.

·                     Να συνεργαστούμε με τα ΕΛ.ΤΑ. για την έκδοση γραμματοσήμων, με ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο μας.

·                     Να εκτυπωθεί δίφυλλο φυλλάδιο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τα σημαντικότερα μνημεία (κτίσματα, εικόνες κλπ.).


        Το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μας, την πατρίδα μας και τα μνημεία της, δεν φοβάται οικονομικές κρίσεις και άλλα τέτοια, πρέπει και μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι!!!



Ο Δημοτικός Σύμβουλος


Αθανάσιος Ν. Μαγουλάς

































Αθήνα, 4 Μαρτίου 2011


Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο




Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., φορείς, αλλά και απλοί πολίτες, καταδίκασαν την αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια των στυγνών και αδίστακτων κακοποιών, που έστησαν ενέδρα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ δύο (2) νέα παιδιά, εργαζόμενους στην ΕΛ.ΑΣ.

Υπηρετούσαν τον θεσμό, στον οποίο η Πολιτεία ανέθεσε την τήρηση της τάξης, της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και τη συνδρομή των Ε.Δ. στη διασφάλιση των εδαφικής ακεραιότητας.

Δύο νέα παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες, της δικής μας κοινωνικής τάξης, με όνειρα για τη ζωή, πιστοί στον όρκο τους, έπεσαν θύματα στον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο με το οργανωμένο –και όχι μόνο– έγκλημα.

Θύματα της ίδιας της Πολιτείας, που αντιμετωπίζει, χρόνια τώρα, τους εργαζομένους στην ΕΛ.ΑΣ., ως αναλώσιμα υλικά και μέχρι πρότεινος ως πολίτες β’ κατηγορίας. Χωρίς συνταγματικά δικαιώματα, χωρίς νομική προστασία, εκθέτοντάς τους διαρκώς σε κινδύνους και επιπλέον να τους αποδίδουν και ευθύνες που δεν τους ανήκουν, με αποτέλεσμα συστηματικά να τους περιθωριοποιούν κοινωνικά.

Είναι χρέος μας, αυτά τα παιδιά που έχουν όνειρο ζωής να υπηρετούν, μέσω του θεσμού της έννομης τάξης, την κοινωνία και την πατρίδα, να τους στηρίζουμε όταν ασκούν με ευπρέπεια τα καθήκοντά τους και να τους τιμούμε για το έργο που επιτελούν, γιατί σε καιρούς ειρηνικούς, θυσιάζουν ακόμα και το υπέρτατο αγαθό της ΖΩΗΣ τους, στο βωμό του καθήκοντος.

Προτείνω, ως ελάχιστο φόρο τιμής, να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Ο Δημοτικός Σύμβουλος




Αθανάσιος Ν. Μαγουλάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου